Aby jabłka trafiły do konsumenta w bardzo dobrym stanie, niezbędne jest zadbanie o nie we właściwy sposób już w trakcie zbiorów. Dzięki temu unika się dużych strat. Służą do tego ergonomiczne skrzynki na jabłka, które zostały wykonane z wysokiej jakości tworzywa sztucznego. Są znacznie lepszą alternatywą od ich drewnianych poprzedniczek.
Skrzynki na jabłka – właściwości
Jabłka to ciężkie i zarazem bardzo delikatne owoce. Wystarczy, że ulegną choć w niewielkim stopniu obiciu, aby zaczęły się psuć i tym samym generować straty inwestorom. Skrzyniopalety na jabłka wykonane z wysokiej jakości tworzywa sztucznego są znacznie lżejsze od drewnianych, posiadają ergonomiczne uchwyty i tym samym można zbierać do nich owoce już bezpośrednio w sadzie, a następnie transportować w inne miejsce.
Tworzywo sztuczne wykorzystane do ich produkcji jest bardzo mocne, a zarazem również elastyczne. Dzięki temu nie ulegają uszkodzeniom mechanicznym nawet pod wpływem dużego obciążenia i to przez długie lata użytkowania. Nie wymagają regularnych konserwacji i przeglądów.
Materiał wykorzystany do ich produkcji jest całkowicie neutralny dla żywności, nie absorbuje wilgoci, a tym samym także nie sprzyja rozwojowi bakterii, pleśni i grzybów, które bardzo przyspieszają psucie się owoców. Skrzynie na jabłka mogą posiadać gładkie perforowane lub jednolite ścianki. Ażurowe wycięcia to zapewnienie owocom właściwej cyrkulacji powietrza.
Skrzyniopalety na jabłka – dodatkowe zalety
Nie bez znaczenia jest ich wymiar logistyczny. Skrzynie na jabłka można składać do mniejszej postaci, dzięki czemu w transporcie powrotnym zyskuje się dodatkowe miejsce. Odporne na czynniki atmosferyczne bez problemu można także składować na zewnątrz jedna na drugiej. W ten sposób zyskuje się dodatkowe miejsce na inne towary w magazynach.
Dostępne są w kilku rozmiarach, a dzięki temu możliwe jest dopasowanie ich adekwatnie do potrzeb każdego inwestora. Pod tymi względami zdecydowanie przewyższają skrzynie na jabłka wykonane z drewna.
Dłuższa żywotność skrzynek na jabłka z tworzywa
Ich niewątpliwą zaletą jest bardzo dobra wytrzymałość na różnorodne czynniki. Nie ulegają uszkodzeniom i tym samym nie wymagają napraw i regularnych przeglądów. Można je znacznie dłużej efektywnie użytkować. Ostatecznie podlegają całkowitemu recyklingowi.