Zalety pracy w gastronomii

Podobno jedną z najbardziej uciążliwych prac, jaką ludzie wykonują jest obsługa innych ludzi. Potrafi być to bardzo niewdzięczne zadanie i niejednokrotnie mamy ochotę kogoś udusić, mimo że nam nie wolno. Najbardziej niewdzięczna jest praca kelnerki. Mimo licznych zalet, które postaram się wymienić, ta praca ma bardzo wielkie wady. Uciążliwość wad zależy od tego, w którym miejscu przyszło nam pracować. Zdawać by się mogło, że najłatwiej będzie w restauracjach o wysokiej renomie, gdzie goszczą się ludzi zamożni, niestety nie jest tak. Najlepiej pracować w barach mlecznych, w jadłodajniach rodzinnych, w knajpach dla studentów oraz w pizzeriach. Najgorzej wypada praca w spelunkach, w barach, gdzie sprzedaje się tani alkohol oraz właśnie w restauracjach dla bogaczy.

Knajpy, gdzie przebywają studenci są z reguły utrzymywane w swobodnej atmosferze, miejsca te są klimatyczne, a gości z zasady są mili i mało roszczeniowi. Pije się tam zazwyczaj dużo alkoholu, ale spotkania i imprezy są bardzo kulturalne i przyjemne. Ruch jest spory i zamieszanie też jest duże, zwłaszcza kiedy do studentów dołączają turyści oraz mieszkańcy miasta. Napiwki są spore, mimo, że studenci nie śmierdzą groszem to rozumieją potrzeby młodych ludzi i dzielą się swoimi pieniędzmi.

Bary mleczne to raczej miejsca typowo do szybkiego zjedzenia posiłku w czasie przerwy w pracy, ludzie nie zostają tam długo, nie mają czasu na awantury, ani nie są zbyt głośno. Jeśli jedzenie jest smaczne to kelnerka ma zazwyczaj dużo pracy, bo i ruch jest spory. Nie dostaje z reguły napiwków, a jeśli już to niewielkie.

Pizzerie to najpopularniejsze lokale, przekrój klientów jest różny, ale nie ma tam typowych upierdliwców, których żaden kelner nie znosi. Przebywają tam głównie grupki znajomych lub rodziny z dziećmi. Rodziny bywają niekiedy irytujące, ale wszystko w graniach tolerancji. Czasem zdarzają się kobiety karmiące piersią swoje nowo narodzone dzieci, robią to przy stoliku podczas posiłku. Wtedy niezbędna jest interwencja obsługi, ponieważ nie wszyscy goście życzą sobie oglądać takie sceny. Dzieci bywają też hałaśliwe, lubią biegać i zaczepiać innych ludzi. Restauracje sobie z tym doskonale radzą i organizują kąciki dla takich brzdąców. W kąciku dla dzieci są malowanki, klocki, gry planszowe i inne atrakcyjne zabawki. Zdarzają się też miejsca z placami zabaw albo z basenami z kulkami. W pizzeriach kelner ma dużo pracy, ale napiwki dostaje spore, chyba największe.

Najgorzej wygląda praca kelnera w drogich restauracjach. Klienci potrafią być bardzo wymagający i roszczeniowi, kelner musi znać wszystkie potrawy z karty. Powinien wiedzieć doskonale z czym łączą się dane dania oraz jaką mają kaloryczność i zawartość alergenów. Praca kelnerka jest uciążliwa jeszcze z jednego względu, kobiety mogą być narażone na zbyt nachalną uwagę panów. Bogaci mężczyźni w połączeniu z drogim alkoholem potrafią być niezbyt mili. Wydaje im się, cały świat stoi u ich stóp, również kelnerka zobowiązana jest ich podziwiać. Nie wszystkie panie potrafią znosić to z zimną krwią, zdarzają się załamania nerwowe i wybuchowe reakcję. Goście czasami żądają od kelnerki, aby znała każdy szczegół z życia serwowanego homara oraz dzika. Jeśli czegoś nie wiemy spotykamy się z ich niezadowoleniem. W takim miejscu posiłki są bardzo drogie, goście wydają dużo pieniędzy, ale zazwyczaj nie zostawiają napiwków. Pytani o to biznesmeni mówią, że im nikt za swoją pracę nie daje dodatkowej kasy. W niektórych krajach rzeczywiście tak jest, na przykład we Włoszech nie zostawia się napiwków, ponieważ jest to niemile widziane przez kelnera, to wręcz ujma. Tak samo robi się w Japonii, w naszym kraju przyjęło się, że zostawianie drobnej kwoty jest miłym gestem. Wiadomo, że płace w gastronomii i w obsłudze nie są zbyt wysokie. Największe napiwki otrzymują zwykle ładne kelnerki oraz mili kelnerzy.

Czego uczy praca kelnerki?
Każda praca wnosi coś nowego do naszego życia. Tak samo jest z pracą w obsłudze. Kelnerka, która długo pracuje w zawodzie nabywa sprawności manualnej oraz charakteryzuje się lepszą pamięcią. Praca w dobrej restauracji pozwala zdobywać wiedzę o potrawach oraz o winach i ich pochodzeniu. Kelner uczy się pracy pod presją czasu oraz wykonywania kilku zadań naraz. Osoba obsługująca gości w restauracji musi uczyć się cierpliwości oraz empatii w stosunku do gości i współpracowników. Osoba taka jest też bardziej sprawna fizycznie, jest też skoordynowana fizycznie. Pracę tę wybierają zazwyczaj osoby młode, głównie studenci, którzy sobie dorabiają. Często są to ludzie, którzy udają się za granicę i tam próbują wieść swoje nowe życie. Praca w restauracji za granicą powoduje, że bardzo szybko uczymy się języka, poznajemy różne dialekty. Naszym głównym zadaniem jest porozumienie się z gośćmi, obcokrajowcy są zwykle dla nas bardzo mili i cieszą się, że chcemy uczyć się ich języka. Błędy, które popełniamy są na bieżąco korygowane, a my zyskujemy biegłość oraz nieco pewności siebie, której może nam brakować w nowym kraju.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here